Dodatkowe terminy wizyt możliwe do umówienia pod numerem telefonu 664 062 050

Kwas foliowy

​Zdrowe odżywianie jest dla kobiety w ciąży bardzo ważne. Za pomocą diety przekazuje dziecku niezbędne witaminy oraz minerały. Jedną z witamin, które odgrywają znaczącą rolę dla rozwoju płodu, zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży jest witamina z grupy B – kwas foliowy. Czym jest kwas foliowy i dlaczego odgrywa tak znaczącą rolę w okresie ciąży (i nie tylko) opiszę pokrótce w niniejszym artykule.

Kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) należy do witamin z grupy B, stąd też zwany jest witaminą B9 lub B11. Jest najbardziej utlenionym związkiem folianów, które można znaleźć w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. W związku z tym, że organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć witaminy B9 bardzo często grozi nam niedobór kwasu foliowego. Dużą rolę w przyswajaniu kwasu foliowego (standardowe preparaty nie są przyswajane) pełni gen MTHFR. Jednak ostatnie badania pokazują, że aż 50% kobiet są nosicielkami mutacji genu MTHFR, oznacza to że przyjmowany kwas foliowy odkłada się w organizmie kobiety i może być niebezpieczny dla zdrowia.

Produkty spożywcze bogate w kwas foliowy to:

  1. zielone warzywa liściaste (sałata, szpinak, kapusta, szparagi, brokuły)
  2. pomidory, bób, zielony groszek, buraki
  3. produkty zbożowe
  4. orzechy, słonecznik
  5. owoce cytrusowe (pomarańcze) i banany
  6. jaja, sery, drożdże
  7. wątroba

Tak jak wspomniałem – kwas foliowy odgrywa znaczącą rolę dla rozwoju płodu. W pierwszym trymestrze ciąży rozwija się tzw. cewa nerwowa, z której w późniejszych etapach rozwoju płodu rozwija się mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka. Niedobór kwasu może spowodować niedomknięcie się cewy nerwowej, a co za tym idzie powstawaniu wad rozwojowych. Bardzo poważnymi wadami cewy nerwowej jest bezmózgowie lub rozszczep kręgosłupa.

W czasie trwania ciąży jest zwiększone zapotrzebowanie na kwas foliowy, dlatego zaleca się aby kobiety w ciąży stosowały syntetyczny kwas foliowy, gdyż jest lepiej przyswajalny przez organizm. Dzienna zalecana dawka wynosi 0,4 mg kwasu foliowego.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Przeczytaj inne artykuły na blogu.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /home/klient.dhosting.pl/deepwater/gabinetlabiak.pl/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:34 Stack trace: #0 /home/klient.dhosting.pl/deepwater/gabinetlabiak.pl/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/klient.dh...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/klient.dhosting.pl/deepwater/gabinetlabiak.pl/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 34