W skład każdej wizyty położniczej/ginekologicznej wchodzi przeglądowe badanie USG płodu/narządu rodnego.

Kwas foliowy

​Zdrowe odżywianie jest dla kobiety w ciąży bardzo ważne. Za pomocą diety przekazuje dziecku niezbędne witaminy oraz minerały. Jedną z witamin, które odgrywają znaczącą rolę dla rozwoju płodu, zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży jest witamina z grupy B – kwas foliowy. Czym jest kwas foliowy i dlaczego odgrywa tak znaczącą rolę w okresie ciąży (i nie tylko) opiszę pokrótce w niniejszym artykule.

Kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) należy do witamin z grupy B, stąd też zwany jest witaminą B9 lub B11. Jest najbardziej utlenionym związkiem folianów, które można znaleźć w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. W związku z tym, że organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć witaminy B9 bardzo często grozi nam niedobór kwasu foliowego. Dużą rolę w przyswajaniu kwasu foliowego (standardowe preparaty nie są przyswajane) pełni gen MTHFR. Jednak ostatnie badania pokazują, że aż 50% kobiet są nosicielkami mutacji genu MTHFR, oznacza to że przyjmowany kwas foliowy odkłada się w organizmie kobiety i może być niebezpieczny dla zdrowia.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Produkty spożywcze bogate w kwas foliowy to:

  1. zielone warzywa liściaste (sałata, szpinak, kapusta, szparagi, brokuły)
  2. pomidory, bób, zielony groszek, buraki
  3. produkty zbożowe
  4. orzechy, słonecznik
  5. owoce cytrusowe (pomarańcze) i banany
  6. jaja, sery, drożdże
  7. wątroba

Tak jak wspomniałem – kwas foliowy odgrywa znaczącą rolę dla rozwoju płodu. W pierwszym trymestrze ciąży rozwija się tzw. cewa nerwowa, z której w późniejszych etapach rozwoju płodu rozwija się mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka. Niedobór kwasu może spowodować niedomknięcie się cewy nerwowej, a co za tym idzie powstawaniu wad rozwojowych. Bardzo poważnymi wadami cewy nerwowej jest bezmózgowie lub rozszczep kręgosłupa.

W czasie trwania ciąży jest zwiększone zapotrzebowanie na kwas foliowy, dlatego zaleca się aby kobiety w ciąży stosowały syntetyczny kwas foliowy, gdyż jest lepiej przyswajalny przez organizm. Dzienna zalecana dawka wynosi 0,4 mg kwasu foliowego.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Przeczytaj inne artykuły na blogu.

ból zęba w ciąży

Pytania i odpowiedzi

Czy mogę karmić piersią moje drugie dziecko będąc w ciąży? GŁ: Tak. Dopóki jest to zdrowa ciąża, bez powikłań i nie masz historii poronienia, to nie

Czytaj więcej »
bakterie

Rodzaje infekcji dróg rodnych

​Do najczęściej spotykanych schorzeń kobiecych miejsc intymnych należą infekcje dróg rodnych. Są one następstwem zmian we florze bakteryjnej pochwy, spowodowanych działaniem bakterii i/lub grzybów. Bakteryjne

Czytaj więcej »